ММС представи приоритетите в сектор „Спорт“ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

Събитието беше открито от зам.-министъра на младежта и спорта Габриела Козарева

Министерството на младежта спорта представи приоритетните теми в сектор „Спорт“ в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС на обществено обсъждане, което се проведе в сградата на ведомството. Събитието беше открито от зам.-министъра на младежта и спорта Габриела Козарева, в присъствието на представители на спортни федерации, клубове и експерти от ММС.
„След провеждане на Председателството от дадена държава, нивото на информираност на обществото се покачва по отношение на инициативите и възможностите, които Европейският съюз предоставя, както на държавите членки, така и на отделния гражданин. Нивото на квалификация на администрацията се повишава и това води до по-висока ефективност на работата. Намирам, че е изключително важно и полезно да бъдем информирани и да работим заедно за успешното провеждане на председателството и изпълнение на приоритетите“, заяви зам.-министър Козарева.
Тя благодари на присъстващите и изрази увереност, че с развитието на процеса и наближаването на събитията от Председателството интересът на обществото ще се повиши.
Основните приоритети в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, по които ММС ще работи, са утвърждаване на европейските ценности чрез спорт, спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации и борбата срещу употребата на допинг. Темите са обсъдени и съгласувани с представители на Генералния секретариат на Съвета на ЕС, ППРБЕС, председателското трио, държавите-членки и с Европейската комисия.
По време на срещата присъстващите бяха запознати и със структурата на Съвета на ЕС, характеристиките на Председателството, целите и ефектите от неговото провеждане.
Председателската тройка за периода 01.07.2017 г. – 31.12.2018 г. е в състав Естония, България и Австрия, а нашата страна поема ротацията на 01.01.2018 – 30.06.2018 г. През това време в столицата ще се проведат семинар „Превенция на допинга в професионалния спорт и спорта за всички чрез обучение и разследване“ (24-25 януари), среща на генералните директори по спорт и конференция „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“ (11-13 юни). Паралелно ще се състоят и събития в Брюксел.