Конференция събра в НС юристи в опит да анализират прилагането на ГПК

В дискусията участва и министърът на правосъдието Цецка Цачева

Научно-практическа конференция събра в Народното събрание съдии, адвокати, преподаватели и учени в опит да анализират прилагането на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ в последните десет години. В дискусията участва и министърът на правосъдието Цецка Цачева.
Форумът на тема "Правни проблеми по прилагането на Гражданския процесуален кодекс. Възможните разрешения" е организиран от Висшия адвокатски съвет и е под патронажа на председателя на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов.
При откриването на дискусията председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова отбеляза, че са изминали десет години от прилагането на сегадействащия Граждански процесуален кодекс. Целта на настоящата конференция е не само да открои гледните точки на различните правни професии коя регламентация е сполучлива и коя не, трябва ли да бъде променена, защо и, ако трябва, в каква посока, но също така да намерим конкретните решения, за да бъде направена промяната по един справедлив, по-лесно приложим начин и да удовлетвори обществените очаквания, посочи тя. "Всички ние искаме съдебна реформа, която да направи правосъдието по-лесно достъпно, бързо, прозрачно и предвидимо. ГПК е средството, чрез което да бъде постигната тази цел", отбеляза Негенцова.
ГПК е ключов инструмент за съдебната реформа, един от най-ключовите, коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/. Гледаме на гражданското процесуално право като на процесуалната математика в правото, посочи той и призна, че по тази причина досега поне в три законодателни процедури депутатите са проявили плахост и нерешителност да достигнат до окончателни решения по важни проблеми, неминуемо възникнали от практиката и от живота. В момента сме на финала на третата инициатива, която обединява пет законопроекта за изменение на ГПК, основните предизвикателства са насочени в заповедното и в изпълнителното производство, посочи той. Отговорността ще си я носим, но разчитаме да ни дадете съвети, да ни дадете решения, да ни помогнете, обърна се Кирилов към правната общност.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева отбеляза десетгодишнината от прилагането на новия ГПК и в тази връзка отправи няколко въпроса. "Много или малко е това време? Ако гледаме броя на измененията и допълненията - 25 на брой, излиза, че това е много време, достатъчно ли е обаче това време да даде очакваните резултати, промотирани в мотивите при приемането му", попита Цачева. По думите й отговорът не може да е еднозначен, но трябва да е обективен и консенсусен. Нека резултатите от дебатите на тази конференция да бъдат здрава основа за предстоящата работа на правната комисия и на Народното събрание, пожела министърът.
Днешната дискусия ще бъде фокусирана върху проблемите на исковото производство, утре конференцията ще продължи с темата за обезпечителното, заповедното и изпълнителното производства.