1 тон риба и 24 км мрежи заловени при проверките на ИАРА през септември

Общество

08-10-2017, 12:06

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проучва се възможността за изграждане на нов мост над р. Дунав

230 кг от иззетата риба е дарена

Над 1500 проверки на територията на страната извършиха инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от 1 до 30 септември 2017 г., предаде пресслужбата на МЗХГ.

920 кг е иззетата риба, от която 230 кг е дарена. Конфискуваните мрежи са с обща дължина от близо 24 000 метра. За нарушенията са съставени 83 акта. Обект на проверките бяха акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии.

В продължение на започналите през месец август масирани проверки бяха осъществени няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези – язовир „Мандра“ и езерото „Вая“. В акциите участие взеха и доброволни сътрудници на ИАРА. Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба - над половин тон.

При съвместна проверка на български и румънски инспектори на 14 септември 2017 г. са проверени 15 лица, извършващи любителски риболов и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български. В резултат са извадени от водите на реката общо 400 метра немаркирани мрежи. Акцията е част от Плана за съвместна дейност на отдел Рибарство и контрол – Централен Дунав и Агенцията по рибарство на Румъния - филиал „Мунтения“.

Съгласно график, одобрен на работна среща с европейските партньори в гр. Виго, Испания, в периода от 14 до 17 септември 2017 г. инспектори от Агенцията по рибарство на Румъния и ИАРА - Бургас бяха извършени съвместни проверки и в акваторията на Черно море. Международната проверка беше на пристанище Созопол при разтоварване на риболовни кораби, в търговската мрежа на града и проверки на морските съдове в околната акватория.