Румъния иска НАТО да има по-активна роля в региона на Черно море

Свят

08-10-2017, 14:53

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преди 15 000 години българският бряг е бил 60 километра навътре в Черно море

По думите на Малешкану руските сили, които сега са разположени в района на Черно море, представляват заплаха

„Букурещ настоява НАТО да играе по-активна роля в региона на Черно море като гаранция за сигурността на държавите членки там“, заяви румънският министър на външните работи Теодор Малешкану. „След незаконното анексиране на Крим сме свидетели на струпване на руски сили и оръжия, което доведе до промяна на баланса на сили“, посочи Малешкану.

„В Черно море съществуваше баланс на сили между Русия, Турция, Румъния, България и Украйна, но това вече не е така“, каза министърът по време на 63-та сесия на Парламентарното събрание на НАТО в Букурещ.

По думите на Малешкану руските сили, които сега са разположени в района на Черно море, представляват заплаха само за региона, но и за цяла Източна Европа, Средиземно море и Близкия изток. „Затова сме разтревожени и искаме по-активна роля на НАТО в гарантиране на сигурността на черноморските страни и се надяваме, че това ще стане в бъдеще“, допълни той. Министърът също така изтъкна, че Румъния би искала да има по-дейна роля в гарантирането на сигурността на страните в Черно море като част от структурите на НАТО.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"