В община Тервел са посетени над 600 домове на ученици, отпаднали от училище

Регистрирани са четири случая на родителско нехайство

Екипи за обхват на деца и ученици, отпаднали от образователната система, посетиха 621 адреса във всички населени места в община Тервел, съобщи заместник-кметът по регионалното развитие и хуманитарните дейности Диана Илиева, цитирана от БТА.
Повечето издирвани - 611 деца и младежи, през последните няколко години са се установили заедно с родителите си в чужбина - най-често в Германия, Испания, Австрия, Турция, Норвегия, е установила проверката. Няколко са семействата, които са заживели в други селища в България.
Регистрирани са четири случая на родителско нехайство, при които с оправданието, че не разполагат със средства, семействата не са изпратили децата си на училище и детска градина, посочват от общината. Екипите са насочили четири деца към детски градини в Тервел и село Безмер и шестима ученици към учебни заведения в общинския център и в село Нова Камена.
Съвместните екипи от учители, кметски наместници и кметове, представители на общинската администрация, дирекция "Социално подпомагане" и Районното полицейско управление са обходили най-много адреси в Тервел - 227, и в Орляк - 137, както и в редица други села. Общината ще предприеме мерки за работа със семействата, чиито деца не посещават образователни институции, посочва Диана Илиева.