Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК. По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение. 

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 левч това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години.

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.