Кметът Спартански: Не съм отменил забраната за събиране на пари в детските градини

По повод постъпилите сигнали са разпоредени незабавни проверки

"Не съм отменил заповедта, с която забранявам събирането на пари в детските градини извън регламентираните в общинската наредба месечни такси. Всеки директор, който не я изпълнява, ще понесе отговорност”, така отговори кметът на Община Плевен Георг Спартански на зачестилите към него въпроси от родители, на които са искани пари за различни консумативи. По повод постъпилите сигнали са разпоредени незабавни проверки, информира той.

Спартански подчерта отново, че детските градини са единствените второстепенни разпоредители, на които местната издръжка се превежда ежемесечно в размер на 100 % и средствата покриват всички нужди от консумативи. „Може само родители, които имат желание, да осигуряват допълнително материали извън стандарта. Директорите не могат да ги задължават да внасят пари под една или друга форма. Същото важи и за настоятелствата и обществените съвети. Няма извинение да се искат допълнително суми от родителите”, добави кметът. Той припомни и издадената наскоро от Министъра на образованието Красимир Вълчев заповед в този дух на забрана.

Кметът Спартански оповести и предстоящи проверки за спазване на  работното време от директорите на детските заведения също след постъпили сигнали.

        В  издадената на 21 септември 2016 г. заповед е разписано, че всяко събиране на финансови средства от директори и учители, извън предвидените в закона такси, ще се счита за незаконосъобразно. При констатирани нарушения на заповедта ще бъдат приложени разпоредбите на чл. 187, т. 7 от Кодекса на труда.