Община Добрич ще изтегли нов банков кредит от 1 280 000 лева

С фиксирана лихва до 2.5 на сто

Община Добрич ще изтегли нов банков кредит от 1 280 805 лева, реши общинският съвет на свое заседание днес. Общинският дълг ще бъде поет заради "недостиг на средства, възникнал при временен касов разрив по бюджета за 2017 година", съобщава БТА.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов поясни,че ситуацията е породена от наложената финансова корекция по проекта за изграденото регионално депо за твърди битови отпадъци с европейски средства. Вместо да получи направени разходи общината трябва да възстанови на оперативната програма "Околна среда" - 2007-2013 година над 1 422 000 лева.Общината вече изплаща и заем от 1 700 000 лева от фонд "ФЛАГ",за да се издължи на общините-партньори по проекта - Добричка и Тервел, извършили строителни работи.
Министерството на финансите прихваща средства от целевата субсидия за капиталовата програма на общината и от общата изравнителна субсидия по друг безлихвен заем по проекта - по реда на ДДС,каза Йордан Йорданов.
Заместник-кметът по финансовите въпроси Елка Димова добави, че новият краткосрочен кредит ще бъде с фиксирана лихва до 2.5 на сто и ще бъде учреден залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината. По думите й се очаква договорът с банка да бъде сключен в началото на ноември.