Мария Габриел: Цифровите умения са шанс за европейците да програмират по-доброто си бъдеще

Еврокомисарят се включи в интерактивен семинар, целящ да покаже как кодирането влияе положително върху общностите

Европейската седмица на програмирането, подкрепяна от Европейската комисия като част от стратегията й за цифровия единен пазар, празнува петата си годишнина. През тези години специализираната седмица се превърна в широкомащабна инициатива, провеждана в държавите членки и извън ЕС, за насърчаване на млади и по-възрастни да открият кодирането  и така разширят своите умения в областта на цифровите технологии, съобщиха от Отдел "Преса и медии" на представителството на ЕК в София.
Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел, сред чиито приоритети са цифровите умения, и комисарят по образованието Тибор Наврачич се включиха в интерактивен семинар, целящ да покаже как кодирането влияе положително върху общностите. Представените проекти демонстрираха защо цифровите умения - основно кодиране и познаване на техниката - са важни за цялото общество. Така бе даден и официалният старт на новаторската седмица в Европейската комисия.
"Кодирането ни помага да разберем как е взаимосвързан нашият свят, как работят компютрите, алгоритмите и програмите, които все повече оформят и влияят върху нашето ежедневие. Ето защо е важно все повече хора да станат активни създатели, а не просто пасивни потребители на цифрово съдържание. До 2020 година, 90 процента от всички работни места ще се нуждаят от цифрови умения. Европейската седмица на кодирането е едно от действията, които Комисията подкрепя, за да насърчи хората в придобиването на цифрови умения и така увеличат максимално възможностите си в едно цифрово общество", заяви комисарят Мария Габриел.
Тя подчерта някои от действията на Европейската комисия за борба с разликата в цифровите умения, ключово сред които е Коалицията за цифрови умения и работни места, обединяваща училищата, университетите, общностите и индустрията. Комисията освен това подкрепя модернизирането на образованието заедно с държавите членки - изчислителното мислене (част от което е кодирането) е въведено в учебните програми в почти всички европейски страни, но учителите в Европа спешно се нуждаят от обучение и подкрепа за това как да преподават кодиране и оптимизация, както и по-широките понятия за компютърно мислене.
"Цифровата трансформация трябва да бъде от полза за всички в Европа. Нужно е да бъдат ангажирани слабо представените групи като жените и възрастните и им се даде шанс да се възползват от предимствата, които дават цифровите технологии. Европейската седмица на програмирането е още един повод да обединим усилията си и помогнем на всеки един европеец да кодира своя по-добър живот", отправи призив еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.