Ц. Караянчева: Смущава ме това, което се случва дотук и оттук нататък с БСП

Много по-лесно е да го пуснеш по медиите, да започне да се говори за това нещо и да вкараш човека в обяснителен режим

Със сигналите си БСП търсят омаскаряването, а не реално дали има някакво нарушение. Това каза в ефира на бТВ Цвета Караянчева, зам.-председател на НС и депутат от ГЕРБ.

„Много по-лесно е да го пуснеш по медиите, да започне да се говори за това нещо и да вкараш човека в обяснителен режим. Ако има нарушени обществени поръчки или нещо, което не е законосъобразно, нека да го дадат на институциите, които се занимават с това. Но какво значи това – показват едни схеми, лесно да се възприемат. Смущава ме това, което се случва дотук и оттук нататък с БСП. Това са едни малки костинбродчета, тук ще избухне, там ще избухне… Тези сигнали защо не ги дават на компетентните органи – защото там трябва да се изкарат доказателства. Когато обаче развееш един документ по медиите, после върви обяснявай брат, сестра или всичко останало", коментира Караянчева.

"Защо не дойдат и не се замеряме с политики – нека да дадат реална алтернатива на някоя политика, която трябва да се случи. Те се хващат за елементарното омаскаряване. Това не се налага да го доказваш", коментира още депутатът.

"Нека БСП да вкарат Закона за роднински назначения, но тогава трябва да изкарат всички свои назначения, защото на половината родата им работи по министерствата. Има хора, които са в тези министерства, вече са на позиции директори на дирекции. Тогава нека и техните хора да излезнат", призова депутатът и допълни: "Не знам защо г-н Жаблянов не отговори на въпроса на г-жа Дукова за своята съпруга. Когато става дума за пряко отношение, когато се засегнат техни близки и се зададе въпрос, на който те трябва да отговорят конкретно, те не отговарят конкретно, те отговарят замазано, действат по темата: Другият е маскара” и това е”.

По темата за оставката на Антон Тодоров Караянчева каза, че е гласувала за напускането му.

Тя допълни, че снощи са взели решение всеки да гласува по съвест, сутринта също са поговорили и колегите й са имали убеждението, че е по-добре г-н Тодоров да намери друго поприще, защото той ги е убедил, че по-добре би се реализирал навън.

„Господин Тодоров си понесе отговорността, напусна партията с аргументите, че не иска да хвърля сянка върху ГЕРБ, което е достоен аргумент от негова страна”, допълни тя.

В коментар за свободата на словото Цвета Караянчева каза, че журналистите трябва да отстояват свободата на словото, а политиците трябва да внимават какво говорят.

„Процесът е двустранен, вие, журналистите, трябва да изисквате, а ние, политиците да имаме мярка понякога. Понякога ние политиците чуваме много лоши неща за себе си – че сме боклуци, но аз не съм съгласна с това нещо. Всеки от нас има професия, която е изоставил, мисля, че ще можете и вие като журналисти да видите нашите качества", заяви Цвета Караянчева.

На въпрос каква е разликата между оставките на Делян Добрев и Антон Тодоров, Караянчева обясни, че Делян Добрев е член на партията и той има изключително голяма подкрепа и от структурите, той е много разпознаваем и като експерт.

„Ако Добрев беше напуснал парламента, щяхме да се лишим от един човек, който много разбира от енергетика, който спря изтичането на НЕК, човек, който спря „Белене”. Важно е като експерт той да остане, за да помага на енергетиката, да помага на държавата, а и той получи безкористната подкрепа на страшно много хора. Неговата оставка вече не е на дневен ред, той си остава депутат и експерт и ще бъде изключително полезен", заяви Караянчева.

Във връзка с „модела Хасково”, Караянчева каза, че такъв модел няма.

"Екипът на кмета е политически кабинет. Никой не иска да каже, че за зам.-кметовете няма конкурс, за шефа на избирателната комисия няма конкурс, но тези неща се спестяват. Две години тази община се развива благодарение на капацитета на тези двама млади хора, независимо какви са. Нека да се оценяват нещата реално. Имат над 100 блока, които се санират и цената на тези спечелени поръчки е най-ниската в цяла България", заяви още Караянчева.