МВР: С общи усилия формираме имиджа на България като сигурна туристическа дестинация

По данни от НСИ, ръстът на посещенията на чуждестранни туристи у нас това лято е около 8%

Политическото и професионалното ръководство на МВР, експерти от министерството на вътрешните работи и дипломатически представители на страните, за които България е традиционна туристическа дестинация, направиха преглед на дейността по обезпечаване на сигурността на туристите през летния сезон и представиха планираните мерки за предстоящия зимен сезон 2017/2018 година. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По традиция акцентът на срещата, председателствана съвместно с британското посолство, бе върху сигурността на туристите. Заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер уточни, че по данни от Националния статистически институт, ръстът на посещенията на чуждестранни туристи у нас това лято е около 8%, а за периода 15 май -15 септември тази година на летище Бургас са пристигнали малко повече от 2 700 000 пътници. Той припомни, че поради очаквания силен туристически сезон през летните месеци бяха командировани 1 089 служители по Черноморието.

Зам.- министър Бернер оцени изминалия туристически сезон като успешен, преминал без тежки инциденти, с регистрирани относително по-малък брой посегателства срещу личността и собствеността на чуждестранните туристи у нас в сравнение с миналогодишния летен сезон. Думите му бяха потвърдени и от високата оценка на съпредседателя на срещата Пол Кларк, консул на Обединеното кралство, който сподели отличните отзиви от великобританските туроператори за изминалия летен сезон. Като добри практики за подобряване на комуникацията между полицаите и чуждестранните туристи бяха посочени съвместните полицейски екипи със служители от Румъния, Чехия и Полша, патрулирали в черноморските курорти, използването на типови бланки за приемане или подаване на сигнали за извършени престъпления, кражба, грабеж, телесно увреждане, измама, хулиганство, ПТП и отнемане на МПС, преведени на немски, френски, английски, руски и испански език.

Отбелязана бе и ролята на сформираните два междуведомствени координационни центъра (един за областите Варна и Добрич и един за област Бургас) с участието на служители от съответните областни дирекции на МВР и териториалните дирекции на НАП. Отчетени бяха съвместни проверки с представители на Агенция Митници, Комисия за защита на потребителите, Държавната агенция по безопасност на храните, изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ с цел разкриване на данъчни нарушения и престъпления, противодействие на контрабандата, разкриване на нерегламентирани доходи и извършване на нерегламентирана туроператорска, търговска, таксиметрова дейност. Не на последно място бяха посочени и проверките по линия на безопасността на движението и пътния контрол.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обобщи, че благодарение на силния туристически сезон и отличната работа на институциите приходите за страната ни са се увеличили с повече от 8% /ръст от 2 270 000 лева/. По думите й процентът на посетилите България с цел туризъм бележи ръст от 7.9%, а най-много туристи у нас са дошли от Германия, Гърция, Румъния, Русия, Полша, Великобритания, Швеция, САЩ, Белгия и Турция.

За предстоящия зимен сезон мерките за обезпечаване на сигурността ще бъдат аналогични на тези от предходни години, информира дипломатите зам.-министър Бернер, а именно – командироване на полицаи в курортите, ски патрули по пистите, плацовете и обслужващите ги паркинги, специализирани полицейски операции. Планирани са съвместни наряди с полицейски служители от Румъния и Гърция, съвместни проверки с други компетентни институции в хотели, увеселителни и питейни заведения, интернет зали и други търговски обекти. По отношение на снегопочистването и поддържането на пътната мрежа, обслужваща зимните курорти, вече са проведени срещи на областните дирекции на МВР с общинските кметове и представители на местния бизнес. Ще бъдат засилени мерките за контрол на пътното движение, каза още зам.-министър Бернер.

Прогнозните очаквания за предстоящия зимен сезон са да бъде поне толкова успешен, колкото предходния, когато бе отбелязан рекорден ръст на туристите у нас – 19.6%, сподели зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Зам.-министър Бернер отбеляза, че общите усилия за гарантиране на сигурността в туристическите обекти имат важно значение не само за туристическия бранш, но и за имиджа на България като атрактивна и сигурна туристическа дестинация в Европа. Убеден съм, че както и досега, днешната среща ще бъде от взаимна полза за подобряване на съвместното ни сътрудничество за обезпечаване на сигурността на чуждите граждани у нас. Това е особено важно в навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС, допълни Милко Бернер.

На срещата присъстваха директорите на Главна дирекция“ Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“, както и директорите на областните дирекции на МВР, на чиято територия има летни или зимни курорти – Бургас, Варна, Добрич, Благоевград, Смолян, София.