Македонците в Албания: Българско малцинство има само в главите на българските власти

В реакцията на МАЕИ се казва, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в Албания нямало българско малцинство

Партията Македонски алианс за европейска интеграция  /МАЕИ/,  като единствена македонска партия, която защитава интересите на македонския народ в Албания, приветства приемането от страна на законодателната комисия в албанския парламент на законопроекта за защита на националните малцинства в Република Албания, но е дълбоко огорчена и протестира заради включването в закона и на българското малцинство след заплахите на България, че ще наложи вето на членството на Албания в Европейския съюз, съобщи агенция МИА. 
"Признаването на "несъществуващото българско малцинство" в областите  Преспа, Голо  бърдо и Гора, които са населени с македонци, смятаме за сериозно  нарушаване на международното право, универсалната декларация за човешките права и свободи, геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството", се казва в реакция на МАЕИ, която представи пред медиите в  албанския град Корча генералният секретар  Васил Стерьовски. 
В реакцията на МАЕИ се казва, че според историческите факти и преброяванията на населението през годините в Албания нямало българско малцинство. Такова малцинство съществувало само в главите на българските власти в София.  Македонците в Албания не са българи, а българи в Албания са единствено работещите в българското посолство в Тирана, твърди МАЕИ.
Очаква се да днес да бъде гласуван законопроектът за защита на националните малцинства в Албания, в който бе включено и българското национално малцинство.