М. Стоянова: През 2018 година се очаква увеличение на минималната заплата до 510 лв.

Увеличение на средствата за заплати ще има в секторите- образование, сигурност и социална политика

Увеличение на средствата за заплати в бюджета за следващата година ще има в секторите, които са обявени в предизборната програма на ГЕРБ и в програмата на правителството – образование, сигурност и социална политика. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя посочи още, че през 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата – МРЗ до 510 лева. „Такова увеличение е възможно и то ще се случи 2018 година и ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи, предвидени в бюджета за следващата година“, коментира Стоянова.

"В сектор образование се предвиждат около 330 млн. лв. допълнително за увеличение на заплатите на учителите", каза Стоянова. Тя уточни, че заплати няма да бъдат увеличени с един и същи процент, а ще има оценка.

"По отношение на сектор сигурност освен увеличение на заплати, има предвидени средства и за обновяване на техниката, най-вече в армията", посочи Стоянова.

"В социалния сектор има над 1 млрд. лв. допълнителни средства в сравнение с тази година, отбеляза тя. Те са насочени към пенсии, здравеопазване, социални услуги и социално подпомагане", обясни Менда Стоянова.