Д-р Денислава Ангелова: Животът е много по-свободен и красив, когато стремежът за доброто не боледува

Общество

14-10-2017, 11:44

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алкохолът е ключа към намаляването на рискa от диабет

Мартин Митев проведе среща с председателя на Българска Асоциация "Диабет"

Божидар Митрев: Щастлив съм, когато има инициативи, които ни карат да виждаме блясъка в очите на децата

Диабетният лагер "Докосни дъгата“ създаде незабравими спомени за десетки деца и младежи

Асоциация "Докосни дъгата" и ПФК "Левски" сбъдват мечтите на деца с диабет

С усилията на баронеса Денислава Ангелова НЗОК осигурява безплатни инсулинови помпи на диабетиците

Денислава Ангелова и Веселин Плачков - двама плевенчани с големи сърца

Баронеса Денислава Ангелова, Веско Плачков и компания зарадваха малчугани

Веселин Плачков и Денислава Ангелова зарадваха малчугани в Националната седмица на четенето

Д-р Денислава Ангелова: Нека не забравяме родовата си памет и да бъдем добри

За връзката майка-дъщеря и талантливите ни деца - разказва д-р Денислава Ангелова

Д-р Денислава Ангелова: Нищо не е трудно в този живот, ако е направено с любов

Детска еуфория в ОУ "Д-р Петър Берон"! Божидар Митрев зарадва десетки ученици (Снимки + Видео)

Баронеса Плевенска: Имаме ли по-добър посланик от този, който с творчеството и името си краси Плевен?

Първокласниците на Белене получиха подарък от Баронеса Плевенска

Дарение за малък пациент с диабет в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна

Половин милион българи са болни от диабет

Асоциация "Докосни дъгата" и ФК "Левски" заедно в подкрепа на децата с диабет

Асоциация "Докосни дъгата" и футболен клуб "Левски" от миналата година работят заедно в подкрепа на децата с диабет. Две деца тренират безплатно на "Герена", отборът предоставя и безплатни билети за домакинствата си за деца с диабет на различна възраст.

Вече втора година д-р Денислава Ангелова обединява около каузата на децата с диабет изтъкнати спортисти, музиканти, лекари и популярни лица, с които прави лагери за децата. На каузата съдействат и предприемачи с дарения от дейността си.

Капитанът на Левски Божидар Митрев е сред лицата на асоциацията, а двамата с д-р Ангелова гостуваха в предаването "Аз съм" по БНТ, за да разкажат повече за дейността на асоциацията.

"В "Докосни дъгата" имаме около 80 деца с диабет на възраст от 1 до 18-годишна възраст. В "Левски" имаме две деца - едното е на 7 години, другото на 13 години - Божидар от Кърджали и Мирела от Девин. Много са щастливи, казват, че няма нищо по-хубаво от "Герена", разказа д-р Ангелова,

"ФК "Левски" винаги е бил отворен за такива кампании и инициативи, защото т.нар. отбор на народа е създаден от народа и винаги се е стремял да помага на хора в нужда. Смятам, че това е една благородна кауза, за да може тези деца да се интегрират, да не се притесняват от това, че имат някакво различие, да растат в нормално условия, да спортуват и да си намират нови приятели. Треньорите в школата са добри специалисти - изграждат ги не само като добри спортисти, но и като добри хора. Смятам, че всеки един човек трябва да помогне да се осигури бъдеще за тези деца", каза от своя страна капитанът на "сините" Божидар Митрев.



"Животът е много по-свободен и красив, когато стремежът за доброто не боледува. Проблемът не е в болестта диабет. Диабетът не е болест, той е състояние. Боледува човек, когато не иска да възприеме промяната и различията в другия. Липсва ни толерантността. Това, което ние вече една година се опитваме да направим, е да покажем, че мечтите нямат граници. Ние отваряме душите си за нови приятелства, за отговорност, грижим се един за друг. Дъгата е в нас, във вас, във всеки един човек. Защото да докоснеш дъгата означава, да докоснеш обичта си до другия човек, своята емоция. Неговите мечти стават твои", посочи Денислава Ангелова.

Тя изтъкна, че диабетните лагери, които асоциация "Докосни дъгата" организира, са изключително емоционални и полезни. Д-р Ангелова не пропусна да благодари на медицинските екипи и на лицата на асоциацията, сред които освен футболния, е и баскетбоолния тим на "Левски" начело с Тити Папазов. 

"Първият лагер беше труден за нас като организатори. Не се познавахме, сърдеха се, че са докарани едва ли не насила при нас. На тазгодишния лагер обаче бяха коренно различни - грижеха се за новите, тренирахме с Левски, пяхме с RDMK... Благодаря и на феновете на Левски, защото те подадоха една много здрава и стабилна ръка, и на нас, като асоциация, и на клуба за това, което прави с нас", отбеляза ръководителят на "Докосни дъгата".

Д-р Ангелова хвърли още яснота по проблемите на диабета в България.

"Искрено се надявам, че изпълнителната власт ще се вземе в ръце. Знаете, че миналата година се преборихме и НЗОК ни одобри инсулиновите помпи - реимбурсация на помпите и консуматив към тях. Асоциацията все още закупува инсулинови помпи за деца под 30 кг. Тази година внесохме писмо заедно с ендокринолози с молба да се реимбурсира и консуматива за сензора за измерване на кръвната захар. Тази година имахме един сензор, но на нас един не си стига, трябват ни 6-7 на месец. Родителите нямат възможност да ги закупуват. До момента това, което успяваме като асоциация да направим, е, че ние се грижим за 5-10-12 деца и това са 12 хил. лева на месец, които се опитваме да подсигурим. Това е работата на държавата. Ние не абдикираме като човешки същества, държавата не трябва да абдикира от нашите деца", обобщи д-р Денислава Ангелова.