ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти до края на 2017

Близо половината от тока у нас се произвежда от въглищни централи

До три месеца най-големите топлоелектрически централи у нас ще решат дали им трябва отлагане на новите европейски екостандарти или не. Това обяви изпълнителният директор на Ей И Ес Гълъбово, бившата ТЕЦ "Марица изток 1", предава БНТ. Европейската комисия прие нови екологични норми, според които въглищните централи трябва да имат очистващи инсталации, които да пречистват 99% от излизащите от тях газове. Българските мощности не отговарят на изискването.

Близо половината от тока у нас се произвежда от въглищни централи, показват данните на държавния Електроенергиен системен оператор. Най-големите централи се намират в така наречения Маришки басейн - една държавна и три частни. Работата им обаче е под въпрос заради новите завишени екоизисквания в Европейския съюз. Затова дружествата са се обединили и са избрали общ консултант, който да ги посъветва дали има смисъл да правят инвестиции в по-модерни технологии или не.

Отлагането може да бъде безсрочно, тоест до приемане на нови екоизисквания в евросъюза или с определен срок. От екоминистерството увериха още в началото на лятото, че са готови да съдействат на централите ако се наложи да бъдат отложени новите завишени еконорми.