НСОРБ ще настоява за повече средства за общинската инфраструктура от бюджета за 2018 година

Дванайсетата годишна среща на местните власти събира от днес до 17 октомври в Албена над 1000 представители на общините

Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ ще настоява пред държавата за повече средства за поддържане на уличната инфраструктура от бюджета за 2018 година, заяви председателят на управителния съвет на неправителствената организация Даниел Панов на пресконференция в черноморския комплекс "Албена", съобщава БТА.
Дванайсетата годишна среща на местните власти събира от днес до 17 октомври в курорта над 1000 представители на общините - кметове и заместник-кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, експерти, както и специалисти от неправителствения сектор, от бизнеса и други.
Председателят на управителния съвет на НСОРБ коментира, че държавата оперира със 700 милиона лева за поддържане на 19 650 километра републикански пътища през годината. Общинската инфраструктура е почти със същата дължина, но общо разполагаме само с 50 милиона лева, поясни Панов. Общините ще настояват за догодина да получат още 60 милиона лева.
Нуждаем се от подкрепата на държавата и за регулация на възнагражденията на общинските специалисти след вдигането на минималната работна заплата на 510 лева от януари догодина, допълни Даниел Панов.По думите му общините няма да успеят сами да осигурят необходимия финансов ресурс за увеличение на възнагражденията и могат да изгубят експерти. Регулацията на заплатите може да се гарантира през увеличаване на стандартите за издръжка, смятат в управителния съвет на НСОРБ.
Приоритет за сдружението в диалога с правителството ще бъде и да се направи ревизия на исканите от общините справки, отчети, различни формуляри. Около 40 на сто от работното време на общински специалисти преминават в подготовката на подобни документи, които могат да станат обобщени, каза Даниел Панов.
В рамките на годишната среща на местните власти бе открито изложението ЕКСПО-2017, което предлага стоки и услуги за общините.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"