Наближава деветото издание на фестивала "Дефиле на младото вино" в Стария град

Мисия Пловдив

16-10-2017, 10:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”

Деветото издание на „Дефиле на младото вино” ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември, съобщиха от Съвета по туризъм – Пловдив. В дните на фестивала  се очакват над 20 000 посетители от България и чужбина. Събитието е едно от най-масовите и важни за винения туризъм в страната.
Производителите на мед, колбаси, сирена, хляб, минерална вода, кетъринг фирми и известни шеф-готвачи допълват дегустацията на винените напитки и обогатяват винената култура на посетителите.
Част от фестивала са „Дните  на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като танцови атракции, изложби, филмови прожекции, и др., повечето със свободен вход за посетители, както и лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.
Откриването на „Дефиле на младото вино” започва в 13:00 часа, в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, както и танцьори, разположени по Главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.
Множеството от граждани и гости на града се придвижват до Стария град. Следва танцово-музикална програма и приветствия на официалните гости на фестивала. Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва на миналогодишния носител на златно отличие. Официалните лица повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното. Първите два дни на събитието /петък и събота/ винените дегустации продължават до 19 часа, а в неделя до 18 часа.
„Вечер на майсторите на виното” е специално организирано събитие, на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия.
Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони.
Фестивалът „Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка на Съвета по туризъм - Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив. Това е изключителна възможност за любителите на вино да си изградят своя винена листа и да опитат новата реколта на българските винопроизводители.
„Дефиле на младото вино” стартира през 2009 г. с 16 участника в 6 възрожденски къщи. За осем години събитието се разрасна до седемдневен фестивал с богата съпътстваща програма, близо 40 участници и над 18 000 посетители, дегустирали българското младо вино. Винопроизводителите са разположени в дворните пространства и вътре в самите възрожденските къщи в Стария град – музеи, ресторанти и галерии.