Гарантират работа на всеки, който завърши безплатно обучение за програмисти в Бургас

Парите

16-10-2017, 11:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

УМБАЛ-Бургас с дългове за милиони

От тази уникална възможност могат да се възползват всички настоящи десетокласници

Бургас става един от националните центрове на ученическа програма за обучение по приложно програмиране. Останалите ще са София, Пловдив, Русе и Правец. Програмата е инициирана от бизнеса, който гарантира реализация на обучените кадри. От тази уникална възможност могат да се възползват всички настоящи десетокласници, които да започнат през следващия месец ноември тригодишен курс и да го приключат през 2020 година със съответната диплома и знания, едновременно със завършване на средното си образование.

Записването стартира утре тук:

https://goo.gl/forms/PEuTGs4SXMvMiDdu1

Подробности за новата програма съобщиха днес кметът Димитър Николов, заместникът му Йорданка Ананиева, доц. Магдалена Миткова - ректор на Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Коста Папазов - директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", която ще е основен домакин на обученията.

На 11-12 ноември предстои тест за входно ниво, изготвен от Министерството на образованието. На 18 - 19 ноември ще започне реалното обучение. Предвижда се в Бургас да бъдат сформирани максимум четири групи от по 20 души. От активността на кандидатстващите младежи зависи запълването на бройката. Обучението ще протече в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще е онлайн. Уроците на живо ще се провеждат в Професионална гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Обучението е напълно безплатно. Лекциите и упражненията ще са в събота и неделя. За бургаския център могат да кандидатстват не само тукашни ученици, а и от съседните общини и областите Сливен, Ямбол, Хасково и Варна. На всеки одобрен курсант от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

"Безспорно предимство е, че партньори на програмата са БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии, компании от бранша. Това прави обучението изключително практически насочено, а шансовете за успешна реализация в частния сектор огромни. Пет IT компании отвориха тази година офиси в Бургас. Има и други желаещи, но всички се оплакват, че не им достига работна ръка. Чрез тази програма осигуряваме квалифицирани специалисти и възможност за разрастване на този бизнес. Нека бургаските младежи да работят за високи заплати в собствения си град. Кандидатствайте!", призова кметът Николов.

Община Бургас подпомага още няколко обучения в IT сектора:

През месец май, след лична покана на кмета се разкри Постоянен обучителен център по програмиране и софтуерно инженерство на СофтУни в Колежа по туризъм. Първият курс стартира на 27 май и в него участваха над 200 души, а вторият на 7 октомври, като в момента се обучават 180 души. СофтУни обучава бургаските младежи на писане на програмен код на начално ниво (basic coding skills), работа със среда за разработка (IDE), използване на променливи и данни, оператори и изрази, работа с конзолата (четене на входни данни и печатане на резултати), използване на условни конструкции (if, if-else, switch-case) и цикли (for, while, do-while, for-each). Обучението завършва с практически изпит по програмиране, който от декември месец ще се провежда и в Бургас.