Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си

Държавният глава заяви, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните технологии

България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си. Поздравявам Ви за куража и отговорността да се заемете с едно такова отговорно начинание, което изисква умението сред редовете на сорс кода да откриеш красотата и вълнението от това, което правиш. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Софтуерния университет в София, предаде прессекретарията на президента.

Пред студентите от учебното заведение за практическо обучение на програмисти и ИТ специалисти държавният глава заяви, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните и комуникационните технологии и услуги, които са най-динамично развиващият се сектор на икономиката в днешно време и намират все по-широко приложение в живота.

“През последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече отива на 250% на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи“, допълни Румен Радев.

„Вие носите огромна отговорност, защото задавате модел на обществени отношения, както и модел на развитие на ценностите в нашето общество и не само в българското, а изобщо по целия свят. Вие ставате критерий за подрастващите, а това е голяма отговорност, която трябва да отчитате“, каза президентът.

Държавният глава поздрави ръководството и академичния състав на висшето училище за куража да създадат Софтуерния университет, за таланта да го управляват успешно, както и за подхода им да формират истински професионални разработчици чрез използване на най-търсените технологии и образователни практики.

„Чрез сътрудничеството с водещи софтуерни фирми в страната Вие давате шанс на Вашите студенти бързо да намерят успешна реализация“, каза още президентъСнимка на Деня

Щрихи от Плевен