Не достигат психолози в училищата в Благоевградско

Само в 38 от общо 125 училища в региона има педагогически съветници

Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградска област, съобщи БНТ. Само в 38 от общо 125 училища в региона има педагогически съветници, а психолозите са едва 17. Заради липса на средства в много от училищата такива специалисти няма. Нарастващата агресия сред учениците обаче засилва нуждата от такива кадри във всички училища.
Родители, учители и директори - всички са на едно мнение - педагогически съветници и психолози в училищата трябва да има.

Христина Попова, педагогически съветник в Езиковата гимназия в Благоевград: Не само с агресията бихме се справили. Бихме се справили с огромната самота на днешните деца по-успешно, бихме се справили по-успешно с тревожността на същите тези деца, разбира се и с тревожността на възрастните.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: За мен е задължително присъствието на такъв специалист в щатното разписание на всяко училище и имайки предвид специфичната дейност, с която се занимава един психологически съветник или психолог, а именно да консултира и подпомага всички участници в образователно-възпитателния процес.

Засега такива специалисти има само в по-големите гимназии в областта. В малките училища бюджетът не достига, за да бъде формиран такъв щат.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление по образованието в Благоевград: Разбира се, при по-малките училища по-малкият финансов ресурс предполага такъв щат да бъде формиран дори на намален работен ден, което означава и по-малко заплащане. Изход има, когато две по-малки съседни училища съответно на половин щат назначат в щата си психолог или педагогически съветник

От Регионалното управление по образованието казаха още, че очакват през следващата учебна година да има повече психолози и педагогически съветници в училищата, тъй като се предвижда увеличение на разходните стандарти и работните заплати на педагогическия персонал.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"