Борисов: Споразумението с Турция трябва да продължава да се спазва (видео)

Той определи като нелепо обсъждането на темата за присъединяване на Турция към ЕС

„Споразумението с Турция трябва да продължава да се спазва.“ Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“.

„Пред публиката е по-добре да кажеш това, което печели изборите – антитурската теза. Само че най-големият съсед на Европейския съюз, а и на България е Турция. И аз и на колегите им казах на днешните срещи, и с Тереза Мей сме на едно мнение, че Турция не трябва да се пипа”, каза още той. По думите му по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите. „Защото само преди 7-8 месеца знаете какво беше в България и то само с няколко хиляди мигранти, а представете си с няколко стотин хиляди какво ще се случи с нашата страна. До този момент Турция спазва стриктно споразумението си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция. Така че моето мнение ще бъде споразумението с Турция да се спазва, да не се късат преговорите и да влияем за подобряване на отношенията с всички лостове, които имаме“, каза още Борисов.

 Той определи като нелепо обсъждането на темата за присъединяване на Турция към Европейския съюз в момента, но уточни, че отношенията с нея трябва да се запазят. „Защото ако днес ние приемем това решение – Турция да стане наш основен противник и да прекратим разговорите с нея, какво правим с южния фланг на НАТО? България става южен фланг на НАТО – можем ли да удържим напора, който ще дойде? Просто цялата отбранителна концепция на България и на съюза се срива, ако това се приеме и ние трябва да пазим тези отношения. Ако Турция мине в другия лагер, това означава близо милионна армия на нашата граница. Така че тези, политикантите, които толкова лесно излизат и казват: „Турция да изчезне“ – може да им печели избори, но не може да им спечели война. Така че в такива моменти ние мислим с главите си, а не за това, кое би се харесало повече публично“, каза oще Борисов.

Премиерът коментира и закупуването на стратегически изтребител. „Защо не излязат военните, президентът, да кажат кой ни е противник, за да преценяваме от кой се пазим и с какво ще атакуваме?“, попита той. „Нека преценим колко самолета има Европа, колко трябват за България“, каза премиерът.

По повод проведените от него срещи преди началото на Европейския съвет, Бойко Борисов заяви, че България и другите държави от ЕС имат „прекрасни отношения“. „Потвърдихме си добрите отношения с г-жа Мей. С г-жа Могерини потвърдихме това, което правим по темата Балкани. И договорът за добросъседство и срещите, които проведохме на Балканите дават широк отзвук. Нашето желание е да надградим и в следващите две години имаме възможност темата да я държим. Ако сега не се направи и шестте балкански държави да тръгнем в пакет, никога няма да се направи“, подчерта Борисов. „Надявам се това да бъде разбрано и от политическите елити там“. „Целта на всички ни е в следващите две години държавите да следват перспективата“, посочи премиерът на България.

По отношение на Брекзит, премиерът изтъкна, че за България е важно първо бъдещето на ЕС, след това на Великобритания. „Въпреки добрите ни отношения консенсус няма да има“, добави Борисов. „Разводът винаги носи нещастие. Той основно е свързан с пари“. „Ние ще се разграничим от емоциите и ще заложим на прагматизма. За нас е по-важно бъдещето на ЕС, а след това на Великобритания“.

Министър-председателят коментира и поисканата оставка на Валентин Радев и Валери Симеонов от Корнелия Нинова. „Нека си вземе оставката на търговците в Русе, на депутатите, които купуваха гласове, и тогава да иска оставки на патриотите.“