Д. Туск: Даваме „зелена светлина“ за началото на втора фаза от преговорите за Брекзит

През декември ще дадат нова оценка дали има достатъчен напредък по основните въпроси

„Лидерите на Европейския съюз дават „зелена светлина” за започването на вътрешна подготовка за търговски преговори с Лондон“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на върха в белгийската столица. Вчера и днес ръководителите на страните членки на блока обсъждат дали в преговорите досега е достигнат напредък, който позволява започването на разговори за търговска сделка след развода между Лондон и Брюксел.

„Заключенията за Брекзит са приети. Лидерите дават зелена светлина за начало на подготовката на втора фаза“, написа Доналд Туск в официалния си профил в Туитър, веднага след срещата с европейските лидери на 27-те държави членки на ЕС.

Държавните глави и правителствените ръководители на участващите страни отбелязват, че през декември ще дадат нова оценка дали има достатъчен напредък по основните въпроси, който да позволи преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите взаимоотношения между ЕС и Обединеното кралство.

По време на първия етап двете страни се опитваха да се договорят по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за напускането на ЕС.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти.