Бойко Борисов: В следващите два месеца ще има тест период за контрола върху болничните

Причината е драстично нарасналия брой на обезщетенията за болест

В следващите два месеца ще има тест период за контрола върху болничните - това обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет, съобщава БНТ. Причината е драстично нарасналия брой на обезщетенията за болест. За последните 6 години те са скочили със 60%. Ако този контрол не проработи, ще се задейства механизмът - първите три дни, когато обезщетенията плащат работодателите да е само до 50%, а не 70% от надницата, както е в момента.

"Има фирми, които при настъпване на ликвидация или при други ситуации, масово над 50% от служителите на тези фирми респективно получават болнични в продължение на 6 месеца", каза Ивайло Иванов - управител на НОИ.

"Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна марка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни заради тези, които мамят. Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме тука да видим месец - два дали ще се справим", коментира Бойко Борисов.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"