Вицепрезидентът Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

Това заяви вицепрезидентът на откриването на Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин

За да сме силни като българи, трябва да се върнем назад в историята, защото там е нашето упование, там е нашият героизъм. Благодаря ви, че с толкова плам и ентусиазъм отстоявате изконните български ценности, че живеете не само с историята, но искате да пренесете тази история в своето бъдеще. Това заяви вицепрезидентът на откриването на Седмата регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“ от област Видин, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

„Малка България след пет века робство е намерила сили да направи своето възраждане, своя ренесанс, да напише своите книги по манастири и да възроди училището“, каза в словото си Илияна Йотова и отбеляза, че в България едва ли има по-родолюбива организация от Общонародния комитет "Васил Левски", която да е свързана толкова силно с българщината, да има такава история и бъдеще.

Вицепрезидентът подчерта, че в заветите на Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите бащи и майки. „Разчитам, че вие, децата, ще пренесете това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие днес. Вие сбъднахте неговите мечти – да живеем в свободна държава, в която няма разлика между етноси, между религии, всички заедно да се борим за една демократична и свободна държава“, добави Илияна Йотова.

Пред журналисти вицепрезидентът призова проектът за Закон за Великите стари столици да бъде приет от Народното събрание и той да указва по-прецизно кои градове в България да бъдат включени в него. В отговор на въпрос, защо Видин не е включен в Закона като стара столица на България, Илияна Йотова заяви, че няма държава в Европа, която да няма приет такъв закон за своите стари градове и столици и България е закъсняла с неговото приемане. „Плюсовете за включените в Закона стари столици ще са големи като благоустрояване, поддържане на културно-историческото наследство, възстановяване на пътната инфраструктура в тези градове и влизането им в европейската културна съкровищница“, допълни вицепрезидентът.

По-рано днес вицепрезидентът разгледа производствената база на фабрика "Крос" ООД във Видин и се срещна с управата на фабриката.