Цветанов: За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност и предизвикателство.

По време на него ще се опитаме привлечем Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците, заяви той

„За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме привлечем Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците“. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция на тема “Бежанската криза и развитието на миграционните процеси”. Форумът бе организиран съвместно от Сдружение „Граждани за европейски развитие на България“, фондация „Ханс Зайдел“ и Център за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и на него присъстваха депутати, ръководители на държавни агенции, представители на 13 чуждестранни посолства у нас и членове на неправителствени организации.

Цветан Цветанов посочи, че днес Европейският съюз е много по-различен отколкото преди 5-10 години, когато не бил готов да се справи с бежанската криза и миграционния натиск. „През 2013 г. България, в стремежа си да покрие изискванията за членство в Шенген, изгради капацитет от 1 300 места леглова база в настанителните си центрове. До 2012 г. потоците, които влизаха в страната ни, не бяха повече от 1 000 годишно. 2013 г. обаче страната ни беше подложена на сериозен натиск от около 10 000 бежанци.“, каза зам.-председателят на ГЕРБ и допълни, че е трябвало да бъдат направени политики, които са били предизвикателство за държавата, защото е липсвала координация между институциите както на европейско, така и на национално ниво

„След затварянето на Балканския път през 2015 г. се опасявахме, че потокът от бежанци може да тръгне обратно към страната ни. Важно е тук да се отбележи една важна законодателна промяна на 43-тото Народно събрание, която включи Министерството на отбраната в охраната на границите, за да подпомага действията на гранична полиция. Благодарение тогава и на тези 160 млн. лв. допълнително финансиране, което получиха българските институции, успяхме да гарантираме външната сигурност на Европейския съюз.“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Той изтъкна, че подобни конференции дават възможност да се чуят както управленските решения и политики на държавата, така и в партньорство с неправителствения сектор, да се изгради по-добра координация и да се постигат по-високи цели. „Единствено по този начин ще можем да вървим в правилната посока, а тя е - да имаме по-голяма информираност, да имаме политика, която съответства на потребностите на гражданите, и да има разбиране към проблемите на бежанците, а не противопоставяне“,

„Бежанската криза и миграционният натиск са едни от най-сериозните предизвикателства в днешно време“, заяви от своя страна председателят на Сдружение „Граждани за европейски развитие на България“ и кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна, че по тази тема се работи изключително много, като Столична община, съвместно с МВР и Агенцията за бежанците, се стремят на национално и местно равнище да осигурят по-добри условия за живот на гражданите. „Благодарение както на държавата, така и на ЕС – днес ние не говорим за бежанска криза, а за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграционния натиск“, подчерта Йорданка Фандъкова.

„Темата с миграцията е много гореща от 2015 г. насам. Затова е нужно европейските държави да синхронизират политиките си по този въпрос. На България й предстои председателство на Съвета на ЕС  и нейна цел трябва да бъде внедряване на ефективни мерки за сигурност и граничен контрол“. Това каза в рамките на конференцията регионалният директор за Югоизточна Европа на фондация „Ханс Зайдел“ д-р Клаус Физингер.

Лоредана Теодореску от центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ отбеляза, че темата с бежанците е доста противоречива и поставя под съмнение солидарността на ЕС и свободата на движение. „От друга страна обаче това е шанс за ЕС да покаже своите силни страни. За да се справим с проблема, трябва да има един реалистичен подход, базиран на различни политики, които съм сигурна, че ще обсъдим днес“, увери тя.