Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и кмета тренираха с децата на Пловдив

Спорт

24-10-2017, 16:04

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът трябва да намери своето място в цяла България

“Спортно междучасие” е прекрасна инициатива и Министерство на младежта и спорта я подкрепя без колебание. Много ми се иска все повече деца да последват примера на връстниците си от Пловдив. Това каза зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която участва рано тази сутрин  в тренировката в СУ “Свети Седмочисленици” в града под тепетата. В Световния ден за борба със затлъстяването тя отправи послание към всички деца да не спират да спортуват. Oсвен като предстатвител на държавата Ваня Кoлева засвидетелства и личната си съпричастност към каузата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот. Тя успя да разговаря с децата и всички участници в проекта и тренира активно с тях по време на цялото занимание.
Проектът трябва да намери своето място в цяла България. Това е правилният път, по който треньорите дават личен пример, а децата могат да изберат спорта, който им харесва най-много, коментира още Ваня Колева. Тя уточни, че в този ден се обръща и към родителите, които трябва да възпитават децата с любов към спорта, защото той зарежда с много позитивна енергия, изгражда ценностната ни система и прави всички ни по-толерантни.
 “Спортно междучасие” се реализира от началото на учебната година по Програма “Пловдив за младите”. До края на ноември треньори от 17 спортни клуба ще проведат близо 100 занимания с децата от 6 общински училища. Директорът на СУ “Свети седмочисленици” Ваня Парашкевова получи и първото дарение от Фондация “Заедно” – над 60 топки и спортни пособия, предоставени от спортния партньор на проекта магазин DECATHLON в Пловдив. Повечето от тях ще бъдат използвани в специалните занимания на децата именно по лечебна физкултура. В училището има и трудноподвижни деца, с които Ваня Колева успя да поговори.

В Световния ден за борба със затлъстяването послание към децата в подкрепа на активния и здравословен начин на живот отправи и кметът на Пловдив Иван Тотев, който също пристигна малко след 7.30ч., за да участва в сутрешното занимание. С децата тренираха още Георги Титюков - зам-кмет спорт и младежки дейности, под чието ръководство се осъществява програмата Пловдив за младите, директорът на Пловдивския културен институт Марияна Стракова, главният редактор на Дарик радио Пловдив Лалка Златанова и кметът на район “Тракия” Костадин Димитров, който е вицепрезидент на Федерацията по таекуондо и патрон на проекта.

Tренировката тази сутрин по график в “Спортно междучасие” води  Таня Делчева инструктор на клуба по художествена гимнастика “Брилянт” и дългогодишните състезателки с редица престижни отличия, носителки на много купи и медали от държавни и международни състезания Виктория Атанасова и Мария Славова. Активностите в “Спортно междучасие” могат да бъдат следени всеки ден и в официалната страница на проекта във  facebook. Целта е примерът, който дават учениците от града под тепетата, да стигне до повече техни връстници от цялата страна и поне два часа седмично децата да заменят игрите на компютрите с тези в парка или спортната зала.

Заместник-министър Ваня Колева подчерта, че министерството на младежта и спорта работи усилено за това да се разширяват програмите свързани с възможностите на децата да спортуват в свободното време. Като пример тя посочи една от най-успешните инициативи “Избери спорт, бъди активен”. Правителството и местните власти отделят непрекъснато средства за нови спортни съоръжения и зали, но всеки, който иска да спортува може да отиде до близкия парк, в планината или където и да е на чист въздух, коментира още тя.  

 По последни данни от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването в България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст. Това сочат резултатите от седем национални проучвания (1998 – 2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи. Установено е, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.
Основен проблем е и ниската физическа активност. Средно 42% от децата прекарват в седнала или легнала поза 5 и повече часа всеки ден извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора. Всяко трето дете спортува рядко или никак, като повечето от тях казват, че нямат условия на близко разстояние.