Ковачев: Холандия да преразгледа решението си да не ни допусне в Шенген

Всяка интеграционна стъпка трябва да бъде отворена за всички страни

Холандия да преразгледа решението си за недопускане на България в Шенгенското пространство, призова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбруг евродепутатът Андрей Ковачев. Той направи оценка на работата на Европейския съвет: “Със сигурност срещите на Съвета трябва да бъдат по-ефективни, да се взимат реалните решения за Европейския съюз. Затова нуждата от пълно единодушие някой път спъва това взимане на решения, като например приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Затова призовах Съвета и неговия председател г-н Доналд Туск, както и новото правителство на Нидерландия, да вземе най-накрая това решение и България да стане най-накрая член на Шенгенското простраство. Същите критерии трябва да са и за еврозоната, за механизма РЕМ-2, където ние сме готови по критерии, изявили сме политическо желание и би трябвало да бъдем допуснати до механизма.” обяви д-р Ковачев.

Той е разговарял с Рут Пеетом – лидер на холандската партия CDA, която ще бъде част от управляващата коалиция, и е поискал България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Сега това не може да стане заради възражения на няколко страни, сред които и Холандия. За да бъдат приети България и Румъния в Шенген е необходимо съгласието на абсолютно всички държави, което те да обявят на Европейски съвет.

“Всяка интеграционна стъпка трябва да бъде отворена за всички страни, които искат да участват в тази интеграционна стъпка, било то общата прокуратура, банков съюз, отбранителен съюз, споделяне на отговорност по отношение на защитата на външните граници, миграцията. Тези страни, които не искат да участват, би трябвало да не спъват другите, които искат да участват”, заключи Андрей Ковачев, който е и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен