О.р. майор С. Пешев: Не смятам, че има бойкот на пилотите

Провокацията не идва от конкретно лице, а от самата ситуация

„Не смятам, че това е бойкот, моето мнение е, че това е начин да се алармира, да се поставят едни проблеми, които пряко касаят военната авиация”, коментира в студиото на биТВ по темата с "Граф Игнатиево" бившият военен летец и авиоинструктор о.р. майор Станислав Пешев.

По думите му военните, които нямат право на организирани протестни действия, и друг път демонстративно са оставали на земята – през 1992 г. и през 1995 г. Отново заради лошото състояние на ВВС.

Според него провокацията не идва от конкретно лице, а от самата ситуация – „липса на изправна техника, липса на ресурсно и логистично осигуряване”. Пешев разказа, че се е случвало по 6 месеца цяла ескадрила да не лети заради липса на агрегати, които струват по няколко десетки долара.

„Тези летци не могат да се подготвят адекватно поради малкия брой самолети. Липсата на часове ги кара да се чувстват несигурни, демотивирани”, допълни бившият пилот. Той изрази мнение, че инцидентът с падналия в морето вертолет на ВМС, при който загина пилотът, също е свързан с недостатъчна подготовка.

„В МО е заровено кучето – тези проблеми са натрупани над 25 г. и винаги са решавани половинчато, на парче”, смята майорът.