В. Радев: На 23 ноември ще се проведе Съвет за намаляване риска от бедствия

Главният прокурор ме увери, че и за тримата починали се води досъдебно производство

На 23-ти ноември е обявен Междуведомствен съвет за намаляване риска от бедствия. Това е обявено преди това бедствие. Казвам го, защото получихме обвинения от опозицията. Там ще се обсъждат две неща – какви ще са плановете за в бъдеще и стратегия за 10 години напред какво да направим в зависимост от климатичните промени и това, което се случва в Европа. Важно е да се знае, защото получаваме неадекватни обвинения. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в бургаското село Черни връх, във връзка с бедственото положение в общините Бургас и Камено в областта.

„Говорих с главния прокурор, пътувайки насам, той ме увери, че и за тримата починали се води досъдебно производство как се е случило това. За четвъртата – жена, изчезнала, нямаме информация в момента“, обясни Радев.

„Сутринта първо община Бургас обяви частично бедствено положение, малко по-късно община Камено обяви пълно бедствено положение. На законово основание обявих частично бедствено положени за областта. С екипите на пожарната и на общинските администрации от първия възможен момент сме на терен. Участвахме в помагането на хората. Беше мобилизирана максимална техника – 8 екипа на пожарната, с водолази, спасителни лодки. За съжаление стихията беше огромна и трудно преодолима като обем вода, за да може да се достигне до някои от хората и да им се помогне, други бяха спасени. Съболезнования на близките“, каза от своя страна областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.