Екатерина Захариева: Европейската перспектива на Западните Балкани е инвестиция за стабилността на Европа

През 2018 г. се навършват десет години от учредяването в София на Съвета за регионално сътрудничество

„Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е инвестиция за стабилността не само за региона, но и за цяла Европа. Подкрепата, която искаме да получат нашите съседи, трябва да е практическа. Хората там трябва да почувстват, че някой седи зад тях и ги подкрепя. Ние искаме да се даде ясен сигнал, че в рамките на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС ще има европейски хоризонт за всяка една от тях”. Това заяви заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на среща с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович.
 В рамките на срещата министър Екатерина Захариева акцентира върху това, че страната ни придава изключително важно значение на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и го разглеждаме като основен инструмент за укрепване на сигурността и стабилността в региона.  
 Тя подчерта, че по време на своите визите в страните от Западните Балкани се е запознала с реалната ситуация и проблемите, които стоят за разрешаване в държавите. „Да, съгласна съм, че част от реформите, които стоят пред тях, не са много популярни. Това са трудни реформи и ще им струват много, но трябва да знаят, че усилията, които положат, рано или късно ще доведат до желаните резултати. България е преминала по този път и знаем какво ги чака, но знаем и това, че си струва”, допълни вицепремиера.
 Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество акцентира върху това, че от изключително значение за развитието на региона е неговата свързаност във всяко едно отношение. Той заяви, че е много важно да бъдем реалисти и да си кажем истината за това, което е свършено до този момент, за да знаем какво предстои пред всяка една от страните, които се стремят към членство в Европейския съюз.
 Екатерина Захариева и Горан Свиланович изразиха съгласие, че подходът към всяка една от държавите от Западните Балкани трябва да бъде на основата на ясни критерии и да се отчитат резултатите според собствените заслуги. 
 През 2018 г. се навършват десет години от учредяването в София на Съвета за регионално сътрудничество. 
 По този повод двамата събеседници се обединиха около идеята годишнината да бъде отбелязана със съвместно събитие в българската столица.