АПИ е поискала от КЗК предварително изпълнение на договора за тол системата

Щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо четири милиона лева

Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала вчера, от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата. Това съобщи пред медии, в кулоарите на Парламента, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента е спазен регламентирания в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.
„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър. „Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков и допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата, на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.
„Заложеният обхват на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най – вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите. По думите му,  обаче, експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.
Пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо четири милиона лева. „Има разрушения по републиканските пътища, включително и скатове по автомагистрала „Тракия“, чието отстраняване поехме със собствен бюджет“, каза Нанков и съобщи, че към момента е затруднено преминаването по пътя Бургас – Средец.
„След потопа, още на 25-ти октомври,  в максимално бърза степен започнахме възстановяването на мостови съоръжения в Горно Езерово, Черни връх, както и по републиканските пътища, за да не останат блокирани населени места“, допълни министърът и припомни, че още същия ден са били отворени почти всички пътища, с изключение  на пътен възел Братово и отсечката между Долно Езерово – Братово – Полски извор, които са били отворени на следващия ден.
Регионалният министър съобщи още, че трите язовира за питейно-битово водоснабдяване, които МРРБ  поддържа по линия на ВиК операторите – „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, са в перфектно експлоатационно състояние.
Министърът още веднъж припомни, че ангажимент на всеки собственик на язовир, включително и на МРРБ, е да изпълнява предписанията на ДАМТН, като единен контролен орган, отговарящ за контрола и експлоатацията на техническото състояние и изправността на язовирите.