Двама мъже в ареста, разследват ги за кражба на пари и ползване на чужди дебитни карти

Повдигнати са им обвинения

Мерки за неотклонение “задържане под стража” наложи Окръжен съд - Добрич на двама мъже, разследвани за кражба на пари и ползване на чужди платежни инструменти. Това са 37-годишният Иван М. - сръбски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, живеещ в столицата и 44-годишният Борислав Еф. от София.

Срещу двамата са повдигнати обвинения за това, че на 25 октомври т. г. от паркиран зад сградата на пощата в Добрич лек автомобил, чрез използване на техническо средство, са отнели от добричлия портфейл, в който имало 1000 лв. и дебитни карти. На същата дата те използвали няколко пъти платежните инструменти, без съгласието на собственика, като изтеглили общо 4 800 лева. Пострадалият добричлия е подал жалба в полицията още същия ден. Междувременно в Областната дирекция на МВР - Добрич е бил получен и оперативен сигнал от ОД на МВР - Велико Търново, че известни на полицията лица се намират на територията на Добрич и съществува вероятност да извършат престъпления. Веднага е било предприето издирване, включително проследяване чрез системата на Агенция „Пътна инфраструктура“, в резултат на което е била установена траекторията на движение на автомобила на посочените лица. Колата е била засечена в град Обзор и двамата са били задържани.

Вчера в две съдебни заседания Окръжен съд - Добрич разгледа постъпилите от Окръжна прокуратура искания за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо тях.

Съдът прецени, че от събраните до момента в хода на досъдебното производство доказателства може да се направи обоснованото предположение, че двамата мъже в съучастие помежду си са извършили тежките деянията, за които са привлечени под наказателна отговорност и които се характеризират с висока степен на обществена опасност.

Повдигнатото срещу сръбския гражданин обвинение е за извършено престъпление при условията на опасен рецидив и само това е достатъчно основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, посочва в определението си съдът. От приложените по делото доказателства е видно, че 37-годишният Иван М. е осъждан 9 пъти, включително за извършване на същите по вид престъпления.

44-годишният софиянец също има предходни осъждания, които са приключвали с налагане на административни наказания „глоба”, като едното от тях е било за противозаконно проникване в чуждо МПС, без съгласието на собственика. Той е с лоши характеристични данни и с налични образувани наказателни производства за извършени от него идентични с настоящото престъпни деяния, по две от които вече има внесени обвинителни актове.

Наложените от Окръжен съд - Добрич мерки за неотклонение могат да се обжалват в 3-дневен срок пред горната съдебна инстанция - Апелативен съд - Варна.