Пучдемон и други уволнени каталунски лидери са в Брюксел и подготвят изявление

Каталунският премиер е един от политиците, които в събота бяха свалени от постовете им с решение на централното правителство

Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на испанската автономна област са в Брюксел и ще направят изявление днес, предаде Ройтерс, като цитира в. "Вангуардия".
По-рано барселонският вестник "Периодико" съобщи, че регионалният премиер е в белгийската столица, но не съобщи подробности.
Представител на испанското правителство също потвърди, че Пучдемон е в Брюксел. Каталунският премиер е един от политиците, които в събота бяха свалени от постовете им с решение на централното правителство, след като в петък регионалният парламент обяви независимост, припомня Асошиейтед прес.
Днес испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигане на обвинения срещу Пучдемон и други членове на неговия кабинет в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства, за които могат да получат продължителни затворнически присъди.
През уикенда белгийският държавен секретар по въпросите на даването на убежище Тео Франкен заяви, че не би било нереалистично Пучдемон да поиска закрила в Белгия.