Областният управител връчи софтуерния продукт „Вижън“ на началника на РУО

Добруджанци

01-11-2017, 17:35

Снимка:

Областна управа Добрич

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Даряват софтуерно приложение „Вижън“ за хора с далтонизъм

Авторите са категорични, че софтуерното приложение е без аналог в световен мащаб

В Деня на народните будители – 1 ноември, Областният управител Красимир Кирилов официално връчи ключ за активация на софтуерния продукт „Вижън“ на началника на Регионално управление на образованието Жоро Тошков.

 Припомняме, че продуктът е осигурен със съдействието на Областния управител за всички училища и детски градини в област Добрич.

Иновативното софтуерно приложение „Вижън", което е за хора с далтонизъм, е дело на трима млади българи Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин, които имат амбиция продуктът поетапно да бъде внедрен във всички училища в страната. Авторите на „Вижън“ са категорични, че софтуерното приложение е без аналог в световен мащаб и предлага решаване на проблема на хора с различни видове цветна слепота в реално време. То дава възможност на страдащите от далтонизъм да се насладят на нюансите на цветовете, като се ползват различни филтри, според индивидуалната специфика. Авторите на иновацията споделят, че имат заявки от цял свят, като допълват, че според статистиката на специалисти в световен мащаб около 300 милиона души имат проблем с различаването на цветовете от спектъра. Най-трудно хората с такъв зрителен проблем, разпознават червения, зеления и синия цвят и техните нюанси, казват младите разработчици и допълват, че десктоп приложението е в пълна съвместимост с Windows.