В. Горанов: Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече

Протестът на колегите от научната общност намира аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура

„Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени по равно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти.“ Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след днешните протести на учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия.

„Протестът на колегите от научната общност намира аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура“, каза Горанов. „Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева. Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите на държавата“, посочи още министърът на финансите. Той добави, че научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Владислав Горанов обясни, че ако тези пари бъдат разпределен предварително, ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите.

„По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати, той може да бъде увеличен с десетки милиони лева. През 2018 година в консолидираната фискална програма има 405,8 млн. лева за наука“, каза финансовият министър.

„Да си будител е призвание, а не професия“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Когато учени протестират, ние дължим отговори“, заяви той. „Средствата за наука не се разпределят на глава – голяма част от финансирането минава през програми и проекти и това предизвиква известна доза дискомфорт“, коментира Томислав Дончев. Той допълни, че амбициите на държавата са, когато стартира нови проекти, например за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени. „Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана“, подчерта Дончев.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"