Над 3000 проверки са извършили за месец горските стражари към СИДП

689 от проверките през октомври са на обекти за добив на дървесина

Общо 3028 проверки са извършили през изминалия месец горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 689 от проверките през октомври са на обекти за добив на дървесина, 831 – на превозни средства, 1210 – на ловци, а 298 – на любители на риболова и други физически лица.
В рамките на месеца са съставени 16 констативни протокола и 39 акта, от които 37 са по Закона за горите, а два – по Закона за лова и опазване на дивеча.
Служителите на 13-те горски и 5 ловни стопанства в обхвата на СИДП са установили незаконната сеч на общо 40,56 куб. м дървесина. От нарушителите, хванати да извършват нерегламентиран добив на дърва за огрев, са конфискувани 13 каруци, 3 коня и 3 моторни превозни средства. Сред задържаните през октомври вещи има и моторен трион и други инструменти за дърводобив.
Системните проверки на горските стражари продължават. Мобилните екипи извършват обход на територията, като остава засилен контролът на местата с висока концентрация на нарушения.
При съмнения за незаконен добив на дървесина гражданите да подават сигнали на телефон 112, апелират от СИДП. Извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева, напомнят от СИДП.