Министър Кралев откри международна конференция „Младите хора за по-добра Европа"

Кралев: Ролята на младите хора в изграждането на мирно, сигурно и единно общество е водещ приоритет за България в държавната политика за младежта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри международна конференция под надслов “Младите хора за по-добра Европа”, която се провежда в София. Събитието се организира от международната младежка организация „EYCA”. Основна тема на форума е ролята на младежките организации за по-доброто приобщаване на мигрантите към обществото, пазара на труда и образованието. Участие в конференцията взе също вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Министър Кралев заяви, че ролята на младите хора в изграждането на мирно, сигурно и единно общество е водещ приоритет за България в държавната политика за младежта. По думите му, това е и основна тема по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Политиката за младежта в България следва принципите и ценностите, на които е основан и Европейският съюз, като цели да дава възможности на младите хора, платформа за развитие на техния талант и качества, както и да подпомага тяхната активна роля в гражданското ни общество”, обясни Красен Кралев.


Министърът на младежта и спорта изтъкна, че основна цел за ММС е да има постоянен диалог и сътрудничество с партньорите ни в ЕС, така че да създадем политически документ, който да бъде от полза на младите хора, младежките организации, институциите, както и всички заинтересовани страни. „Един от инструментите, които ще използваме, са бъдещите Заключения на съвета на ЕС на тази тема, по време на Българското председателство”, обясни той.
Красен Кралев заяви, че всички заинтересовани страни в младежките политики имат обща цел - засилване на чувството за солидарност сред младите хора, така че да се популяризират основните ценности на ЕС – опазване на правата на всеки един гражданин на Съюза, справедливост и свобода. „България приветства инициативата на Европейската комисия за създаване на нова програма, наречена Европейски корпус за солидарност, която да даде възможност за засилване на доброволческите практики и стажове сред младите хора”, каза спортният министър.
По време на изказването си министър Кралев обърна внимание и на ролята на младежката работа в тези процеси. Когато говорим за социално включване, именно тя е един от ключовите инструменти, който осигурява цялостен подход, базиран на европейските ценности за равенство, свобода и справедливост. „Именно младежката работа е доказан инструмент за насърчаване на междукултурния диалог, изграждане на взаимно разбирателство, особено между млади хора с различни потребности, в това число и тези с мигрантски произход и бежанци”, посочи Кралев.
Министърът на младежта и спорта бе категоричен, че младите хора са движещата сила за позитивната промяна. Като ключов инструмент той посочи Програмата на ООН за развитие до 2030 и Целите за устойчиво развитие. „Нашите политики са пряко обвързани с тези цели, а социалното включване, изграждането на талант и участие на всеки един младеж в обществените процеси са основни приоритети, с които сме ангажирани”, каза Кралев. Министърът обърна внимание, че миналия месец той инициира обновяване на състава на Обществения съвет по младежки въпроси към Министерството на младежта и спорта, който да послужи като платформа за участие на младите хора и младежки организации в България. „Същевременно общото мнение и тенденция е спрямо включването и на т. нар. „неорганизирани“ млади хора, такива които не членуват в организации, но искат да допринесат за общото благо. „България приветства тази политика  и ще работи в посока, по-голямо включване на всички млади хора”, добави Красен Кралев.


Министър Кралев отправи своето послание към присъстващите с думите: „Работете за по-добра Европа! Европа, в която езикът на омразата не се толерира, няма неравности – напротив, има едно сплотено общество, което със своите различни традиции и нагласи допринася светът да се превърне в едно многокултурно място, базирано на основните принципи за права на човека.”