К. Каракачанов: Кой млад човек ще започне работа в армията за 608 лв.

Проблемът ни не е в липсата на патриотизъм

Ако не започнем да увеличаваме трудовото възнаграждение на военнослужещите, и в перспектива ще имаме проблем с хората, които постъпват, коментира пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. "Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много", коментира той.

В отговор на въпрос Каракачанов посочи предвидените в бюджета допълнителни 100 млн. лева за увеличение на възнагражденията на военнослужещите. "Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента – ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост – за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът.

"Разбира се, че тези 100 млн., ако питате мен, парите за заплати трябваше да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности", добави той. Като напомни, че заплатите в армията не са повишавани от 2013 г., министърът посочи, че сега стремежът му е да се направи справедливо разпределение и да бъдат стимулирани онези поделения, в които има недокомплект, в които службата е по-тежка и където повече има нужда от нови хора.

"В тези 100 млн. лева е предвидено и увеличение на щата с 1300 души", посочи Каракачанов. По думите му трябва да е ясно, че при около 500 напускащи военнослужещи годишно поради различни причини, ако успеят да привлекат 1300 души с отделените за новия щат средства, това ще бъде с около 10-12 процента намаляване на недокомплекта. "Не е лесно, защото вследствие на всичко случващо се в последните 27 години, не са много младите хора с необходимата квалификация, физически и образователни данни, които постъпват в армията", коментира министърът.

Попитан дали обстановката в авиобазата „Граф Игнатиево“ се е успокоила, Каракачанов отговори, че тя отдавна е спокойна. "Изпълняват се и тренировъчните полети, носенето на бойното дежурство не е прекъсвало. Малко изкуствено създаден шум в системата, но за съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща", коментира министърът. Според него, ако новината е трябвало да бъде „обърната“, е трябвало да се каже как тези момчета, и на „Граф Игнатиево“, и въобще българските военнослужещи въпреки трудностите служат и защитават държавата и гражданите. Според министъра негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството им. Той отново напомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света.

"Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено", заяви министърът.

"Според мен няма външно влияние", коментира Каракачанов на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са „външното влияние“ и той напълно разбира летците. "Стараем се да решим проблема около тези документални неуредици на двигателите", каза Каракачанов. Той отново добави, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха днес в тържествения ритуал за връчване на дипломите на слушателите от „Випуск 2017“ на Военната академия „Г. С. Раковски“. "Получавате новите си назначения във време с много предизвикателства както за България, така и за съюзниците ни", каза на ритуала Каракачанов. "Бъдете опора на своите началници и пример за вашите подчинени. Не забравяйте, че носите униформата и пагоните на офицери от една армия, която никога в своята история не е посрамвала Отечеството", добави министърът.

"Да бъдеш офицер е не само професия, това е призвание, за което се иска желание, но и солидна подготовка и опит", изтъкна генерал-лейтенант Андрей Боцев. "Във важен етап от развитието на въоръжените сили сме. Необходимо е българските военнослужещи да бъдат сигурни, че разполагат с такава техника и въоръжение, че да изпълняват с чест и достойнство задълженията си и да издигат авторитета на Българската армия и на въоръжените сили не само в национален, но и в коалиционен мащаб", каза Боцев.

Дипломите си получиха 181 офицери – слушатели в шест специализации от специалността „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво“ от професионалното направление „Военно дело“. Първенец на випуска е капитан-лейтенант Страхил Люцканов от специализацията „Военноморски сили“.