От днес стартира пътуваща изложба посветена на председателство на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова и евродепутат Ева Майдел откриха в Стара Загора съвместна изложба за българското председателство на Съвета на ЕС

Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) откриха днес, 3 ноември 2017 г. в Стара Загора информационна изложба, посветена на българското председателство. Изложбата е общ проект на българския евродепутат и министерството, който ще бъде показан и в други български градове през следващите месеци и цели да информира обществеността за функциите на Съвета, ролята на председателството и приоритетите на България.

„Щастлива съм, че даваме старт на пътуващата изложба именно в Стара Загора, един от най-европейските и модерни градове у нас. С министър Павлова желаем да представим по достъпен начин темата за председателството, защото за успеха му е важно всички граждани да знаят какво ще се случва в първата половина на 2018 г. и каква е ролята на България“, заяви българският евродепутат по време на откриването. Ева Майдел благодари на община Стара Загора за подкрепата в представянето на изложбата в парка пред сградата на общината.

Идеята на инициативата е чрез инфографики, диаграми и изображения да бъде дадена информация за самата институция – Съвет на ЕС, ролята на България като председател и дейностите, приоритетите и политиките, които ще бъдат на дневен ред в периода 1 януари – 30 юни 2018 г. Изложбата е съставена от 16 платна.

Непосредставено преди откриването Лиляна Павлова и Ева Майдел участваха в събитие за младежките предизивикателства в приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Инициативата е част от кампания, организирана от информационните центрове „Европа Директно“ в цялата страна. На събитието присъстваха близо 100 души, а сред останалите официални гости и участници бяха заместник кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Янчо Калоянов и Красимира Чахова.