Шефът на КЕВР: Дано не се стигне до коригиране на цената на парното от 1 януари

Електропреносната мрежа у нас ще се справи с натоварването тази зима

„След като през октомври цената на природния газ беше понижена със 7,29%, от началото на годината се очаква леко повишение“, съобщи за телевизия „Европа“ председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Аз искрено се надявам, че няма да се стигне до коригиране на цената на парното отопление от 1 януари по средата на отоплителния сезон. Въпреки това ще отбележа, че на международните пазари поради различни фактори – и политически, и природи, поради катаклизмите, които се случиха в Западното полукълбо, се наблюдава повишаване на цената на суровия петрол, което определя и по-високи цени на алтернативните горива мазут и газьол, които участват в определянето на цената на природния газ за страната ни, съгласно договора с „Газпром“, каза още Иванов.

„Електропреносната мрежа у нас ще се справи с натоварването тази зима“, категоричен беше Иванов. По негови думи няма да се стигне до недостиг на електроенергия заради повишеното потребление на ток. „Считам, че са взети мерки. Проверките, които бяха направени от Министерството на енергетиката, показват, че както електроразпределителните дружества, така и електропреносният системен оператор са в пълна готовност да посрещнат есенно-зимния сезон. Проверки също се правят и по отношение на централите, които трябва да осигурят студения резерв“, подчерта той.

„Това, което се случи миналата година, считам, че беше добър урок тези централи, които не можаха да сработят“, коментира председателят на КЕВР. Миналата година с над три млн. и половина лева бяха глобени централите у нас, които разполагат със студе