Балет „Грация“ участва в честване на Деня на будителите в Скопие

Велико Търново Лайф

06-11-2017, 18:41

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Горнооряховският балет „Грация“ участва в тържествата по повод Деня на народните будители в Културно-информационния център на Република България в Скопие. Горнооряховчани гостуваха в столицата на Македония по покана на директора на Центъра Светлана Славова. На тържестваат присъства и ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов.

На 1 ноември балетистите на „Грация са показали своя талант пред гостите на концерт под мотото „За вас, приятели“. „Това беше вечер, посветена на България. Заедно с нас в програмата участва и състав за народни танци от Русе. Ние подарихме подаръци на нашите домакини и връчихме на директора на Културно-информационния център Светлана Славова поздравителен адрес от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев“, сподели художественият ръководител на „Грация“ Соня Георгиева. Българската вечер е уважена от заместник ръководителят на посолството на Република България в Скопие Даниела Будинова, от много наши сънародници, живеещи в Скопие, културната общественост в града и местните медии. За участието си в концертната програма „За вас, приятели“, балет „Грация“ е удостоен с диплом, а художественият ръководител Соня Георгиева получава диплом за принос в развитието на културното сътрудничество между Република България и република Македония.

На 2 ноември, горнооряховските артисти участват в откриването на съвместна изложба на художествени гимназии от Пловдив и Скопие. Двете училища подписват и договор за бъдещо сътрудничество.

По време на гостуването си в Скопие, балетистите от „Грация“ са имали възможността да посетят Скопската опера и балет и да се срещнат и разговарят с прима балерината Ирена Лозинска.

„Гостуването ни в Скопие беше един своеобразен и много положителен финал на напрегнатата седмица след участието ни в Национални конкурс „България танцува“ в Димитровград, от където се завърнахме с много награди. Изключително съм благодарна на Община Горна Оряховица, на НЧ „Братя Грънчарови - 2002“, на фирмите „Боби“ и „Деметра“ и на винарска изба „Камен“, които направиха възможно пътуването ни до Македония. С тяхната помощ и подкрепа ние занесохме в Скопие частица от България“, сподели след завръщането на „Грация“ художественият ръководител Соня Георгиева.