Над 80 на сто от площите с пшеница в Добричкия регион са поникнали

През новата стопанска година зърнопроизводителите засяха около 1 202 000 декара с пшеница

Над 80 на сто от площите с пшеница в Добричкия регион вече са поникнали, като засушаването в началото на сеитбената кампания е преодоляно, съобщи на БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.
През новата стопанска година зърнопроизводителите засяха около 1 202 000 декара с пшеница, колкото обичайно се отглеждат в областта. Добричкият регион традиционно добива най-много хлебно зърно в страната.
След падналите октомврийски дъждове младите пшенични посеви се развиват при добри запаси от влага, коментира професор Киряков. По думите му само в землището на Добруджанския земеделски институт са паднали по 40-45 литра на квадратен метър, които осигуряват нормалната влагозапасеност на чернозема. Благоприятни са и температурите, като пшеницата се развива при 5-6 градуса над нулата и вече е във фаза братене, поясни ученият. Той добави, че само за ден-два температурата в Добричко е паднала под нулата, без застудяването да окаже влияние върху посевите, съобщава БТА.
От Добруджанския земеделски институт апелират към зърнопроизводителите да обследват масивите - особено които са в близост с площи с люцерна, за полски мишки. Икономическият праг на вредност е една колония на декар и стопаните трябва да вземат навреме мерки срещу разпространението на полевката, каза професор Иван Киряков.