Ева Майдел: Западните Балкани имат нужда от конкретна перспектива за европейското им бъдеще

Българският евродепутат проведе среща с Жан-Клод Юнкер

"Западните Балкани имат нужда от конкретна и ясна перспектива за европейското им бъдеще, за да можем да спечелим доверието им и да разчитаме на партньорски отношения. В противен случай регионът може да остане нестабилен и податлив на ретроградно политическо влияние от трети страни. Затова се надявам, че Европейската комисия ще подкрепи усилията на България в тази насока по време на нейното председателство на Съвета на ЕС“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на среща с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, на която тя беше модератор, късно във вторник, 7 ноември 2017 г., предаде пресслужбата на ГЕРБ.

Срещата бе в рамките на Форума за млади депутати, организиран от мрежата от млади евродепутати EU40. Конференцията събра над 50 представители на националните парламенти от всички страни-членки на ЕС, които обсъдиха с Юнкер бъдещето на Европа, инструменти за борба с популизма и как да вървим напред заедно.

Председателят на Европейската комисия за пореден път заяви категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген, заявявайки, че ЕС не е завършен, ако България и Румъния са извън Шенгенското споразумение за свободно движение.

Форумът на младите депутати се провежда под патронажа на Европейския парламент, със специалната подкрепа на председателя му Антонио Таяни. По време на двудневното събитие българският евродепутат Ева Майдел модерира дискусии с участието на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, и по-късно днес със заместник председателя на ЕК Ирки Катайнен.