Бойко Борисов: България е готова да застане начело на Съвета на ЕС

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комиси

„България е готова да застане начело на Съвета на Европейския съюз. Амбицията ни е по време на Българското председателство Съюзът да стане по- силен и по-устойчив“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното съвместно заседание на българското правителство и Европейската комисия по повод предстоящото ротационно председателство на страната ни през първата половина на 2018 г. и подготовката по него.

Борисов посочи, че отговорността на Председателството е голяма, но след 10 години членство България е доказала своята надеждност и стабилност. „Като член на ЕС България стана свидетел и участва в решаването на доста кризи – икономическа и финансова, миграционна и др. Но в момента ЕС е далеч по- стабилен и именно върху тази основа България иска да надгражда като председател“, каза министър-председателят.

По думите му, мотото на Българското председателство „Съединението прави силата“ е урок, научен от собствената ни история и като Председател на Съвета България ще търси съгласие и ще работи за единството на Съюза.

„Наясно сме колко много и колко сериозна работа ни чака. Затова и усилията ни ще бъдат основно в три посоки: Консенсус, Конкурентоспособност, Кохезия“, каза премиерът Борисов. Той посочи, че трудните преговори по Брекзит, които предстоят по време на Българското председателство, няма да засенчат другите важни за европейските граждани въпроси като сигурност и миграция, икономическо управление, изграждането на енергийния съюз, защитата на околната среда, засилването на ролята на Европа на международната сцена. “Хората очакват от нас конкретни, видими резултати. Трябва да бъдем отговорни и солидарни. Ще положим всички усилия да стигнем до консенсус по въпроси като сигурността и миграцията, укрепването на контрола по границите, реформата на системата за убежище, разпределението на бъдещия бюджет на ЕС“, подчерта Бойко Борисов.