В. Горанов: Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80%

Очаква се БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв.

„Бюджет 2018 е за 100% от българските граждани, а не за 80%“, каза министърът на финансите Владислав Горанов в свое становище по време на дебатите в парламента по първото гласуване на държавния бюджет за 2018 г.

„Бюджетът през приходната част ще разпредели близо 40 млрд. лв. Очаква се БВП да достигне за пръв път над 100 млрд. лв. и да възлезе на около 106 млрд. лв. Ние не променяме данъците. Единствената промяна е достигането на минималната акцизни ставки за тютюна. За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен. Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и неговото преодоляване. Бих приел като искрено желание от страна на политическата класа, ако те биха довели действително до равенство. Спомняме си началото на Прехода, когато всички бяхме равни. След това рязко едни напреднаха, защото, слава Богу, хората не са еднакви“, заяви Горанов.

По думите му по-инициативните, по-образованите трябва и могат да имат повече. „Ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората. Идентифицирахме като проблем качеството на работната сила. В следващата година продължаваме с инвестициите в човешки ресурси. На практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители. В края на периода, за който сме внесли бюджета, се очаква безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски, които достигнат потенциала на икономиката и спират възможността за по-голям растеж“, допълни той.

Финансовият министър посочи, че инвестират допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще начертае вярната рецепта как да излекуват болното българско здравеопазване. „Бюджетът е средство, а не инструмент“, каза още Владислав Горанов.

Горанов подчерта, че имало увеличение на заплатите в доста сектори, но не на калпак. „Има 1 млрд. лв. повече средства за разходи за персонал спрямо 2017 г. Да, доходите в България са сравнително по-ниски от тези в държавите, към които се стремим. Но, не бюджетът е този, който увеличава доходите, той разпределя доста под 40%“, посочи ресорният министър. „Ако искате да разпределяме повече трябва да се върнем към позицията ви на увеличение на данъците, но да приемем, че понякога тези 80% взимат превес във вас и се чуват и неверни тези“, обърна се Горанов към депутатите от БСП.

Той бе категоричен, че намалението на дефицита трябва да бъде цел. „Трябва да свикнем, че трябва да се простираме спрямо чергата и за следващата година сме предвидили намаление на дефицита, което ще ни помогне да намалим и дълга. Следващата година ще погасим 600 млн. повече дългове. Това ще ни даде възможност около 2020 г., ако се изпълняват фискалните цели, да завършим с около 20% от БВП дефицит спрямо дълга“, каза още Горанов.