Д. Николова: Приблизително 1,8 млрд. лева се инвестират в градовете у нас

Това стана по време на министерска среща на 78-та сесия на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН

България се присъедини към Женевската декларация за устойчиво градско развитие и жилищна политика. Това стана по време на министерска среща на 78-та сесия на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН, която се провежда в Женева, Конфедерация Швейцария, и в която участва заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Декларацията на министрите е ключова стъпка по пътя към постигането на общата цел – устойчиво градско развитие и просперитет на градското население в целия свят.

„Подходите и начините на прилагане са различни, но трябва да търсим взаимовръзка и взаимодействие между тях чрез хоризонталните теми. Интегрираният подход е от решаващо значение за комплексното решение на градските проблеми и насърчаването на потенциала на градовете“, коментира зам.-министър Николова.

Пред участниците във форума тя отбеляза, че България придоби ценен опит през последното десетилетие, който е помогнал националната политика за градско развитие да придобие ново измерение. Една от възможностите за прилагане на новия интегриран подход се въведе и развива успешно чрез кохезионната политика на ЕС и различни интегрирани механизми. По време на срещата зам.-министър Деница Николова подчерта още, че градското развитие и устойчивите градски стратегии формират основата на регионалната политика, която следва да бъде ориентирана към балансирано териториално развитие.

„Полицентричното и балансирано териториално развитие е изключително важно за България и също е един от основните въпроси, включени в Пакта от Амстердам - основният документ, свързан с изпълнението на Градския дневен ред за ЕС. България допринася за изпълнението на Градския дневен ред за ЕС като участва в 4 партньорства, обхващащи темите за градска мобилност, цифров преход, адаптиране към климата и иновативни и отговорни обществени поръчки, каза още Николова.

Тя изтъкна, че за МРРБ е важно да се положат повече усилия за постигане на балансирано териториално развитие, за да се намалят негативните демографски и икономически характеристики на българските региони. „В този контекст успешно съчетаваме финансиране от Европейския съюз, заеми от международни институции, национални ресурси и финансови инструменти“, подчерта заместник-министърът.

За периода 2014-2020 г., в рамките на ОП „Региони в растеж“ като част от основната инвестиционна програма за градско развитие, в България приблизително 1,8 млрд. лева се инвестират в градовете въз основа на 67 интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Дванадесет програми за европейско териториално сътрудничество също ни подкрепят да постигнем целите за устойчиво градско развитие чрез достъп до ресурс от над 2 млрд. лева - за да осигурим добре свързани и безопасни периферни региони чрез създаване на растеж и работни места, справяне с изменението на климата и енергийната зависимост, намаляване на бедността и социално приобщаване. Повече от 360 млн. лева са предвидени за изпълнение на проекти за градско развитие чрез финансови инструменти, които ще осигуряват нисколихвени заеми в различни области като градска мобилност, социално приобщаване, сигурна и атрактивна градска среда, култура и спорт.

С приемането на декларацията се отбеляза 70-годишнината от създаването на Комитета по жилищно градоустройство на Икономическата комисия за Европа на ООН. Събитието събра на едно място министри, отговарящи за въпросите, свързани с градското развитие, като предостави възможности за обмен на опит и възгледи на високо равнище относно напредъка и предизвикателствата, свързани с прилагането на международни споразумения като Дневния ред за устойчиво развитие за 2030 г., Новия дневен ред за градовете и Женевската харта на ООН за устойчива жилищна политика.