Близо 90 хил. птици са унищожени заради констатираните 4 огнища на инфлуенца

В село Стефаново, община Добричка бяха унищожени близо 11 хил. птици

Близо 90 хиляди птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците (грип). Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново община Добрич, област Добрич. Бяха унищожени близо 11 хил. птици.

 Второто и третото огнище беше констатирано в село Узунджово, община Хасково, област Хасково и в село Глушник, община Сливен, област Сливен в лично стопанство - ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици.

 Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици собственост на „Алианс Агрикол“ ООД в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където бяха унищожени близо 8 хил. патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект собственост на „Милениум 2000“ ООД в землището на село Зимница. Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването Инфлуенца по птиците във ферма за патици.