Родолюбци от Добрич се поклониха пред първия възстановен български военен паметник в Румъния

Българският военен паметник в село Аджигьол е издигнат в памет на около 40 войници

В присъствието на народния представител от ПП ГЕРБ Даниела Димитрова и областния управител Красимир Кирилов бяха отслужени заупокойна литургия и панихида пред българския военен паметник в село Аджигьол, окръг Тулча, Румъния. Поводът бе първата годишнина от възстановяването му.

Присъстваха главният експерт „Военни паметници” към Министерството на отбраната Радослав Симеонов, заместник-областният управител Красимир Николов, състезатели от карате клуб „Самурай” с ръководител Димитър Христов, сред които и световни шампиони, граждани. От румънска страна присъства Мария Ленца - кмет на община Валя Нукърилор, към която принадлежи административно село Аджигьол.

Българският военен паметник в село Аджигьол е издигнат в памет на около 40 войници от всички краища на България, загинали по време на Първата световна война в периода 1917-1918 година. В продължение на десетилетия наред той е бил оставен на произвола на съдбата и застрашен от самосрутване. Възстановен бе преди година, благодарение на финансовото съдействие на Юлияна Гианти – меценат и наследник на загинали войни. Инициативата бе подкрепена от Регионалния исторически музей, който през последните години се занимава с проучването на българските военни паметници на територията на Северна Добруджа, повече от които днес не са запазени.

Войнишкият паметник в Аджигьол е първият, който е възстановен. Той бе осветен на 1 октомври 2016 година. Идеята на инициаторите е поклонението да се провежда всяка година.

Панихидата бе отслужена от отец Думитру от храма в село Аджигьол в съслужие с отец Атанас от Кардам. Юлияна Гианти връчи ново дарение от 1000 леи на църквата в село Аджигьол като благодарност за съпричастността и помощта при реставрацията на паметника.

Депутатът Даниела Димитрова отправи покана към местната власт в румънската община нейни представители да гостуват в Добрич и да се запознаят с Военното-гробище мемориал, където са погребани както български, така и румънски войници. В най-голямото на територията на страната запазено военно гробище от времето на Първата световна война са погребани над 3000 войни от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и четири вероизповедания.

Групата от Добрич посети и много места, свързани с българската история – от Възраждането и Първата световна война. В Тулча добруджанци посетиха обекти, свързани с нашето историческо минало, като българската църква „Свети Георги” /построена през 1854 г./, сградата на някогашното Девическо училище /открито през 1881 г. от заможни българи в Тулча/ и др. Те поднесоха цветя и сведоха глави пред паметната плоча на Васил Левски в село Еникьой /днес Михаил Когълничану/. Тя е поставена през 2011 година от Инициативен комитет. Апостолът е бил учител в селото в периода 1866-1867 година, преди да се включи в четата на Панайот Хитов като знаменосец.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"