ЕК: През 2025 г. може да разширим ЕС със страни от Западните Балкани

Значението на Западните Балкани за цяла Европа е много голямо, каза Кристиан Даниелсон

„През 2025 г. може да има ново разширяване на Европейския съюз със страни от Западните Балкани. Преди това да се случи обаче е необходимо те да изпълнят всички необходими изисквания“, обяви Кристиан Даниелсон, ръководител на дирекцията по разширяване в Европейската комисия, който участва в тематична конференция в София.

По време на европредседателстово си България ще приеме едно от най-важните събития, Срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз през май 2018 г. Това ще е първото подобно събитие от 2003 г. насам, като на него ще се обсъжда напредъка на страните от тази част на Балканите по пътя им към Европейския съюз.

„Значението на Западните Балкани за цяла Европа е много голямо и трябва да се разглежда на фона на европейската перспектива. Смятам, че 25 години след края на Балканските войни именно перспектива да се присъединят към ЕС е била водещото желание на тези страни. Те искат да запазят стабилност и е много важно да дадем това, което те очакват, но основната отговорност за движението им напред остава в техните ръце. Ако се справят с това, може през 2025 г. да станат част от европейското семейство“, посочи Кристиан Даниелсон.

Заместник-министърът за българското европредседателство Моника Панайотова отново подчерта, че страната ни ще направи всичко възможно за интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз и НАТО. Тя заяви, че очаква през февруари, когато Европейската комисия обяви стратегията си за напредъка на страните в региона, Сърбия и Черна гора да са по-близо до ЕС.

А самото решение за предстоящо разширяване трябва да бъде обявено през април 2018 г. След съвместното заседание на българското правителство и Колегиума на комисарите в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Сърбия и Черна гора могат да станат част от Общността до 2025 година.