Радев: Партньоството между България и Великобритания ще се развива и след Брекзит

Водещ акцент по време на срещата бяха усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията

Великобритания е стратегически партньор на България в Европа и съюзник в рамките на НАТО. Страната ни цени високо подкрепата на Лондон за реализиране на ключови реформи в правосъдието и постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност у нас. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, предаде прессекретарията на президента.

По време на разговора държавният глава изрази увереност, че независимо от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, София и Лондон ще продължат ефективното си сътрудничество в ключови сфери на взаимен интерес: отбрана, миграция, борба с тероризма, реформата в правосъдието, икономика и инвестиции.

Президентът Радев и посланик Хопкинс бяха единодушни, че приемането на дългосрочни мерки за защита на европейските граници и борбата срещу нелегалния трафик са в интерес на всички европейски държави.

Водещ акцент по време на срещата бяха усилията на България за предприемането на ефективни мерки за борба с корупцията. Посланик Хопкинс сподели опита на Великобритания по отношение на превантивните действия и прозрачността в процеса на възлагане и реализация на обществени поръчки, включително и опита на компании със седалище в Обединеното Кралство при участие в търгове в България. По думите на държавния глава борбата с корупционните практики трябва да се случва в реално време, а не постфактум.

Румен Радев изрази убеденост, че законодателните мерки за противодействие на корупцията трябва да засилят капацитета за навременно разкриване, разследване и пресичане на корупционни схеми и санкциониране на извършителите. Особен акцент следва да се постави по отношение на прозрачността и отчетността на обществените поръчки.

По време на разговора беше отбелязана и ролята на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за България.